latinica  ћирилица
24/05/2022 |  16:17 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Filološki fakultet obilježio godišnjicu postojanja; Uručena zahvalnica RTRS-u (VIDEO)

Filološki fakultet osnovan 2009. godine, izdvajanjem filoloških studijskih programa iz okrilja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci obilježio je godišnjicu postojanja.
Dan Filozofskog fakulteta - Foto: RTRS
Dan Filozofskog fakultetaFoto: RTRS

Stalnim unapređivanjem nastavnog i naučnog rada, kao i organizacijom na najvišem naučnom i akademskom nivou, Fakultet štiti i proučava nacionalne jezičke, književne i kulturne vrijednosti.

Prijateljima i partnerima uručene su i zahvalnice za doprinos promociji fakulteta.

Među njima i uredniku Redakcije obrazovnog programa RTRS-a, Valentini Lekanić.

Dan Svetih Ćirila i Metodija obilježava se širom slovenskog svijeta kao dan pismenosti, a na banjalučkom Univerzitetu i kao dan Filološkog fakulteta.

Nacionalna filologija ponovo je u fokusu studenata.

- Srpski jezik i književnost imao je jednu blagu putanju pada prethodnih godina. Međutim od prošle godine krenuli smo uzlaznom putanjom i naših 18 upisanih studenata rječito govori o tome - navela je prof. dr Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

- Mi smo posebno zadovoljni sa nastankom i nastavnim procesima na studijskim programima, prije svega srpski jezik i književnost, njemački jezik, italijanski, francuski i ruski. Kao što znate nama je u pripremi izučavanje novog svjetskog jezika, kineskog jezika - istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Današnji dan prilika je da sumiramo rezultate uspjeha u radu u 13 godina od osnivanja fakulteta - poručila je resorni ministar.

- Ono što mogu da istaknem da konferencija koju su radili u saradnji sa ministarstvom prosvjete i kulture "Identiteti i nasljeđe" je od nemjerljivog značaja kako za stručnu, tako i za široku javnost Republike Srpske" - naglasila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na dan pismenosti potpisan je i ugovor o saradnji sa Institutom za srpski jezik SANU.

- U Republici Srbiji mi pokušavamo da popravimo status srpskog jezika recimo u obrazovnom sistemu u smislu da dobije veći fond časova, da se na neke fakultete uvede zbog boljeg poznavanja jezičke kulture, funkcionalne pismenosti - navela je prof. dr Sofija Miloradović, direktor Instituta za srpski jezik SANU Beoograd.

Prijateljima i partnerima koji godinama pružaju podršku u radu Filološkog fakulteta, uručene su zahvalnice.

Među njima je i naša medijska kuća.

- Nastojimo koliko god možemo da promovišemo značaj pismenosti, značaj važnosti očuvanja srpskog jezika, ćirilice, pisma i svega onog što možemo nazvati očuvanjem tradicije - istakla je Valentina Lekanić, urednik Redakcije obrazovnog programa RTRS-a.

Filološki fakultet teži ka tome da i dalje razvija uspostavljene nastavno-naučne i naučnoistraživačke kapacitete kako bi bio što vidljiviji na svjetskoj mapi fakulteta, a svršeni studenti što konkurentniji - poruka je sa ove svečanosti.