latinica  ћирилица
24/05/2022 |  18:11 ⇒ 25/05/2022 | 00:24 | Autor: RTRS

Podžić i Mašović bez saglasnosti Predsjedništva na sastanku o Ukrajini (VIDEO)

Bošnjaci ponovo gaze Ustav BiH. Fabula ista, novi akteri – bez saglasnosti Predsjedništva, ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović, prisustvovali su sastanku o vojnoj pomoći Ukrajini. Ovo nije izolovan slučaj, već dio udruženog poduhvata Bošnjaka da uruše Dejtonsku BiH, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Odmetnuti od Ustava i mimo saglasnosti Predsjedništva, Bošnjaci na sastanku o vojnoj pomoći Ukrajini samostalno zastupali stavove BiH. Sifet Podžić i Senad Mašović, sa ministrima odbrane više od 40 zemalja prisustvovali su onlajn sastanku koji je američki ministar odbrane Lojd Ostin održao sa ukrajinskim zvaničnicima. Zamjenik ministra odbrane, Mirko Okolić, kaže da se sastanak dogovarao bez znanja Srba i Hrvata u ministarstvu i u Predsjedništvu.

- Traženjem da se uključi ministarstvo odbrane ne konsultujući Predsjedništvo koje je jedino isključivo zaduženo za vođenje inostrane politike, to je kršenje Ustava i zakona - rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Iza leđa predstavnicima druga dva naroda, kaže Dodik, Bošnjaci daju lažnu i nelegitimnu podršku američkim naporima da i druge umiješaju u sukob u Ukrajini, i tako preuzmu svjetski monopol. S druge strane, kaže, ukrajinski sukob Bošnjacima je as u rukavu – prilika da drugim narodima u BiH pokažu da navodno oni donose odluke.

- Odluke o vojsci, bilo kakvoj upotrebi vojske, bilo čemu, donosi Predsjedništvo. To nije bilo na Predsjedništvu, taj ministar je apsolutno iščašen iz svega, ali nije on pojedinac, on je dio jednog udruženog poduhvata za rušenje BiH od strane muslimana. Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava da iskoristi sada ovu ukrajinsku krizu kako bi reafirmisali svoje ciljeve - naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Spoljnu politiku bošnjačka politička elita devastira, sada već uhodanim, unilateralnim djelovanjem. A nije dugo prošlo otkako je Sifet Podžić, bez saglasnosti Predsjedništva otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke. Sve to je, kaže Dodik, dio udruženog poduhvata Bošnjaka da oblikuju BiH po svojoj mjeri.

- Čuli ste ovih dana da nam poručuju da zalog za BiH su pune džamije mladih ljudi i da samo na taj način može BiH da ima budućnost. Čuli smo da je njihov cilj bio neka sasvim druga BiH, bila bi BiH u kojoj su muslimani dominantni,a drugi Srbi, muslimani i ostali bi trebalo da budemo ponižena potlačena raja koja bi imala mrvice manjinskih građanskih prava. To je ta BiH koja se nikada neće desiti - dodao je Dodik.

A sada je već javna tajna, potvrđuje i Okolić, da bošnjačkim odlukama kumuju međunarodni akteri.

- Sutra imamo najavu Piča da će doći gdje sam ja u razgovoru sa kolegom Sifetom dobio informaciju da je on isključivo tražio razgovor samo sa njim i sa Mašovićem - tvrdi Okolić.

Bez obzira na napore stranaca i sankcije koje se uvode srpskim predstavnicima, BiH je propala zemlja i ne može da odlučuje o važnim pitanjima. Za razliku od Republike Srpske koja u tom pogledu, može da nastavi sama, poručio je Dodik.