latinica  ћирилица
24/05/2022 |  19:37 | Autor: SRNA

Vulin: Put u EU ne vodi preko zaborava mrtve srpske djece

Srbija ne treba da ide u EU ako će njen put u Uniju voditi preko zaborava mrtve srpske djece, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin povodom prijetnji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Poslije Milanovićevih upozorenja da Srbija treba da razmisli da li će ući u EU ako sudi ubicama srpske djece, Srbija zaista treba da dobro razmisli da li treba da se trudi da uđe u EU po cijeni liječenja hrvatskih kompleksa i izvinjavanja za ustaške zločine - naveo je Vulin.

On je ukazao da se od Srbije traži da, zbog članstva u EU, prećuti ustaške zločine i mirno sačeka da se ponove, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

- Prilikom stvaranja prve Јugoslavije, od Srba se tražilo da zaborave zločine hrvatskih satnija u Mačvi i odmazdi nad Srbima na prostoru današnje Hrvatske, u drugoj Јugoslaviji se od Srba tražilo da zaborave Јasenovac, a sada im kao jedan od uslova za članstvo u EU traže da zaborave proterivanja i ubijanja Srba u "Oluji" i građanskom ratu u Hrvatskoj - rekao je Vulin.

Napominjući da je poznato kako su Srbi prošli u dvije Јugoslavije, Vulin je upitao zašto postoji mišljenje da će pod istim uslovima u EU biti drugačije?

- Ako naš put u EU vodi preko zaborava naše mrtve djece, onda tamo ne treba da idemo - istakao je Vulin.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je prijetnju Srbiji, istakavši da će Srbiju "koštati optužnica koju je podigla protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnih zločina u `Oluji`".