latinica  ћирилица
24/05/2022 |  19:37 | Autor: SRNA

Višković: U Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže se 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvijao zajedno sa Srpskom i da se u ovom trenutku u ovu obrazovnu ustanovu ulaže oko 20 miliona KM.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da će i ubuduće biti nastavljeno ulaganje u ovu visokoškolsku ustanovu, podsjetivši da joj je Vlada Republike Srpske pomagala sve ove godine i da je i on nastavio kao premijer da to čini.

- Skupa sa ljudima koji danas vode Univerzitet u Istočnom Sarajevu otvorili smo značajne investicije - od nove zgrade Univerziteta, Muzičke akademije, novog Studentskog doma do Fakulteta za fizičku kulturu na Palama. To su investicije koje se mjere u ovom momentu blizu 20 miliona KM, što je impozantna cifra - rekao je Višković u Istočnom Sarajevu gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom krsne slave i Dana Univerziteta - Svetih Ćirila i Metodija.

Napomenuvši da je posebno počastvovan što je danas u Istočnom Sarajevu, on je naglasio da je krsna slava ovog univerziteta i njegova krsna slava jer je dugi niz godina "pripadnik ovog univerziteta".

On je rekao da se kao dobra praksa pokazalo to što je Univerzitet dislocirao svoje organizacione jedinice van sjedišta i time omogućio da porodice i djeca imaju bolju dostupnost fakulteta, što on podržava, iako to Univerzitetu zadaje određene poteškoće u funkcionisanju zbog dislokacije od Trebinja do Brčkog.

- Iako je Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizaciono u deset gradova i lokalnih zajednica raspoređen sa svojim organizacionim jedinicama, to je njegova velika prednost jer se išlo sa ciljem da se fakulteti primaknu našim građanima da ne bi djeca morala 100 ili 200 kilometara da putuju - ocijenio je Višković.

Premijer Srpske je ukazao da su hiljade svršenih akademaca u ovih 30 godina na ovom univerzitetu danas na raznim pozicijama i radnim mjestima gdje daju veliki doprinos razvoju Republike Srpske.

Čestitajući krsnu slavu Univerziteta i 30 godina postojanja i uspješnog rada, on je izrazio nadu da će buduće generacije imati priliku da slave "i 50 i 100 godina postojanja ovog univerziteta".

- To je naš cilj - poručio je Višković i dodao da ljudi koji vode Univerzitet i institucije Republike Srpske žele da ojačaju Univerzitet i ostave ga mlađim generacijama da ga uspješno razvijaju.