latinica  ћирилица
24/05/2022 |  20:00 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Svečano obilježeno 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Svečanom akademijom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu večeras je obilježen jubilej - 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Svečana akademija u Univerzitetu u Istočnom Sarajevu - Foto: Twitter
Svečana akademija u Univerzitetu u Istočnom SarajevuFoto: Twitter

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti među kojima su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvoe Srđan Rajčević, gradonačelnik Istočnog Sarajevo Ljubiša Ćosić, načelnici lokalnih zajednica i brojni naučni radnici.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić zahvalio je svim gostima koji su se odazvali proslavi krsne slave, ističući da je kod pravoslavaca nakon Božića i Vaskrsa krsna slava najveći porodični praznik.

- Mi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu smo malo veća porodica i, daće Bog, da će nas u idućim godinama i generacijama biti više. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima neke specifičnosti koje su jedinstvene u svijetu, a to je da je dislociran u deset loklanih zajednica i gradova, od Trebinja do Doboja i Brčkog - rekao je Kulić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je naglasio da ta specifičnost ima svoje prednosti, jer je time zaustavljeno iseljavanje iz ovog dijela Republike Srpske.

- Nismo dozvolili da ovaj dio Republike Srpske demografski, ekonomski, kulturno odumire. Obrazujemo mlade kadrove koji ostaju ovdje i formiraju porodice. Međutim, ima to sigurno i određenih nedostataka, a to je veliki prostor koji pokrivamo i problem u funkcionisanju - rekao je Kulić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć se svih 30 godina funkcinisanja Univerzitea prevazilaze problemi.

Kulić je podsjetio da su investicije protekle i ove godine i ono što se očekuje u narednoj godini dostigle oko 20 milina KM, te da će sa studentskim domom to dostići i 25 miliona KM.

- To je prvi put u istoriji Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se ulaže tako velika suma novca. I to je dobro, jer još jednom potvrđuje opredijeljenost Vlade za ovaj Univerzitet i ovaj dio Republike Srpske - istakao je Kulić.

Tokom svečane akademije dodijeljena su priznanja svima koji su od 1992. godine učestvovali u stvaranju i pomagali razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i najboljim studentima i istraživačkima.

Načelnik opštine Istična Ilidža Marinko Božović koji je dobitnik Povelje, zahvalio je rukovodstvu Univerziteta u Istočnom Sarajevu koje je prepoznalo podršku ove lokalne zajednice i svih njegovih prethodnika.

On je podsjetio da je Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan na teritoriji nekadašnje Srpske Ilidže, a da danas, uprkos činjenici da nijedan faklutet nije smješten na području ove lokalne zajednica, opština Istočna Ilidža godina pomaže Univerzitet.

Proslava Dana Univerziteta i krsne slave Svetih Ćirila i Metodija počelo je jutros obredom lomljenja slavskog kolača u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i promocijom doktora nauka.