latinica  ћирилица
25/05/2022 |  07:33 ⇒ 07:34 | Autor: TANЈUG

Bajden: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Predsjednik SAD DŽozef Bajden obratio se naciji iz Bijele kuće, nakon masakra u školi u Teksasu u kojem je, prema posljednjim informacijama, u utorak uveče ubijeno 19 đaka i dvoje odraslih, zapitavši kada će Amerika stati na put "lobiju za oružje".
DŽozef Bajden - Foto: Screenshot/YouTube
DŽozef BajdenFoto: Screenshot/YouTube

- Nadao sam se da, kao predsjednik, neću morati ovako da se obraćam. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mjestu Јuvalde je još jedan masakr u SAD. Prelijepa, nevina djeca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda. A tek koliko je djece gledalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu, pobogu - kazao je Bajden, prenio je Si-En-En.

On je rekao da je "izgubiti dijete kao da vam neko otrgne dio duše".

- Osjećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla. Kao država, moramo da se zapitamo, zaboga, kada ćemo da stanemo na put tom lobiju za oružje? Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba da bude urađeno - dodao je Bajden.

Osvrćući se na pitanje o zakonu o kontroli oružja, Bajden je zamolio poslanike da "pretvore ovaj bol u akciju" dok je prisjećao masovne pucnjave iz 2012. godine u OŠ Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat, kada je bio potpredsjednik.

- Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo da djelujemo. Nemojte samo da mi kažete da ne možemo da reagujemo nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi - rekao je Bajden.