latinica  ћирилица
25/05/2022 |  08:50 ⇒ 09:02 | Autor: RTRS

Kako pojačati bezbjednost motociklista u saobraćaju?

U Republici Srpskoj prošle godine u saobraćaju je smrtno stradalo 101 lice, od kojih devet vozača mopeda ili motocikala.
Boris Radulović - Foto: RTRS
Boris RadulovićFoto: RTRS

Kampanja "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!" namijenjena je vozačima automobila, koji nerijetko u saobraćaju ne primjećuju motocikliste, ali i vozačima motocikala i mopeda da bi se ukazalo na značaj pravilnog korištenja zaštitne kacige i opreme u vožnji.

- Veliki problem u saobraćaju je nepažnja vozača automobila, najviše zbog korišćenja mobilnog telefona. U gradskoj vožnji veoma je bitno da ako vozite automobil pratite šta se dešava oko vas, naročito iza vas. Van grada čest problem je nemogućnost vozača automobila da procijene brzinu motora zbog čega dolazi do loše procjene prilikom uključivanja u saobraćaj - istakao je Boris Radulović iz Moto kluba Voodo fee riders iz Banjaluke, gostujući u Razbudilniku.

Motociklisti moraju nosti zaštitnu opremu, prije svega kacigu i pridržavati se propisa kao i ostali vozaći, jer su najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju.

Radulović je pozvao sve vozače u Banjaluci da narednih dana budu tolerantni i strpljivi jer će na ulicama biti mnogo više bajkera koji će doći na najveće okupljanje motorista u regionu  - "Motofest".