latinica  ћирилица
25/05/2022 |  10:48 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Aleksić: NATO "imun" na tužbe oboljelih od kancera

NATO je, poslije višemjesečnog ćutanja na tužbe oboljelih od kancera kao posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom, odgovorio pozivanjem na imunitet pripadnika Sjevernoatlantske alijanse koji su učestvovali u agresiji na Srbiju i SR Јugoslaviju 1999. godine, potvrdio je danas advokat Srđan Aleksić.
Srđan Aleksić (Foto: Tanjug/ Sava Radovanović) -
Srđan Aleksić (Foto: Tanjug/ Sava Radovanović)

Zastupnik ljudi koji su tužili NATO rekao je da je Alijansa na tužbe podnesene Višem sudu u Beogradu odgovorila tako što je navela da ima imunitet.

- Smatramo da imunitet za ratne zločine ne postoji i na ročištu, koje očekujemo u oktobru, osporićemo navode NATO. Na sudu je da o tome odluči - izjavio je Aleksić za Večernje novosti.

Višem sudu u Beogradu do sada su dostavljene tri tužbe protiv NATO-a, uz zahtjev za odštetu policjacu i dvojici rezervista.

Oni su 1999. godine bili stacionirani na Kosovu i Metohiji, a nakon toga su oboljeli od kancera, kao posljedice bombardovalja osiromašenim uranijumom.

Tužbe su potkrijepljene ljekarskom dokumentacijom i izvještajima vještaka sudske medicine.

Aleksić je najavio da naredne sedmice u Srbiju stižu italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja i doktor Rita Čeli, koji će se njegovom timu staviti na raspolaganje.

Čeli je u Rimu vještačila za Tartaljine klijente, italijanske vojnike, koji su 1999. godine bili u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji i godinu dana nakon toga oboljeli od karcinoma.

Tartalja je do sada dobio 253 pravosnažne presude protiv Ministarstva obrane Italije, po tužbama italijanskih vojnika oboljelih od kancera, kao posljedice boravka u mirovnoj misiji u južnoj srpskoj pokrajini.