latinica  ћирилица
25/05/2022 |  10:57 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Bradina: Obilježavanje 30 godina od brutalnog ubistva srpskih civila

U Bradini je počelo obilježavanje 30 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj je protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.
Pomen ubijenim civilima u Bradini - Foto: SRNA
Pomen ubijenim civilima u BradiniFoto: SRNA

Svetu liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služi lokalno sveštenstvo, nakon čega će biti služen pomen i položeni vijenci na spomen-obilježje stradalima. Obilježavanje organizuje Pravoslavna crkvena opština konjička.

Preživjeli Srbi iz Bradine sa očajem se svake godine sjećaju da su se tih strašnih dana saplitali o leševe najmilijih, kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. Pored crkve, na mjestu gdje je sada spomen-obilježje, bila je masovna grobnica.

Bradinu, koja je prije sukoba bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, napale su muslimansko-hrvatske formacije.

U logorima Musale i Čelebići umorena su još 22 stanovnika Bradine.

Pred Haškim tribunalom za zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica osuđeni su Esad Landžo, Zdravko Mucić i Hazim Delić.

Do sada su preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolazili iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija.