latinica  ћирилица
25/05/2022 |  10:58 ⇒ 12:03 | Autor: RTRS

Predložen pritvor za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor od 30 dana za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragana Šojića, osumnjičenog za visoku korupciju zbog opasnosti od bjekstva i da bi mogao ometati istragu.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni ima državljanstvo susjedne zemlje, gdje često putuje i boravi.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Pritvor je predložen i jer se radi o ovlaštenoj osobi i zvaničniku institucije, a tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene radnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilac je predložio određivanje pritvora za Šojića nakon ispitivanja osumnjičenog u predmetu za visoku korupciju, u prisustvu njegovog advokata, a prijedlog je upućen Sudu BiH.

- Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja - naveli su iz Tužilaštva.

Šojića su juče uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pronevjera, prevara i posluga u službi.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je Šojić zloupotrebljavao svoju poziciju i lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Sumnja se da je zloupotrebom položaja oštetio budžet BiH za stotine hiljada maraka.