latinica  ћирилица
25/05/2022 |  12:57 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

Tegeltija razgovarao sa Pičom: Sankcije nepotrebne; Mir i stabilnost nisu ugroženi

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijedi stabilnost i napredak zemlje.
Zoran Tegeltija i Stjuart Pič - Foto: RTRS
Zoran Tegeltija i Stjuart PičFoto: RTRS

Tegeltija je na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom naglasio da je uvođenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je istakao oprijedljenost Savjeta ministara evropskom putu BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci BiH.