latinica  ћирилица
25/05/2022 |  13:23 | Autor: SRNA

Brnabić: Štićenje ubica djece i staraca nije evropska vrijednost

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je Zagrebu da evropska vrijednost nije štićenje ubica djece i staraca u izbjegličkoj koloni, a nije ni prijetnja onima koji traže pravdu.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIC)

Brnabićeva je istakla da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo optužnice protiv kukavica i monstruma koji su prije 27 godina iz vazduha, na teritoriji druge zemlje, ubijali djecu i starce u zbjegu, a da joj sada zbog toga iz Zagreba prijete.

- Prošlo je dugih 27 godina, a niko nije našao za shodno da reaguje, sudi organizatorima i počiniocima, zločincima koji su ubijali decu u izbegličkoj koloni, na teritoriji druge države. Kada je Srbija to konačno uradila, 27 godina kasnije, čujemo pretnje. Biće nam blokiran evropski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU - rekla je Brbnabićeva.

Ona je navela da se istovremeno čuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da odgovara "valjda zato što se drznuo da traži pravdu za Јovicu, Žarka, Nevenku, Mirka, Darka, Darinku".

Brnabićeva je u pisanoj izjavi istakla da, Vučić prema mišljenju Zagreba treba da odgovara zato što je napravio državu koja je dovoljno jaka i ozbiljna da se seća svojih nevinih žrtava i traži pravdu za njih.

- Zločin je počinjen - to i hrvatski advokat Ante Nobilo kaže - rekla je Brnabićeva.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je 18. maja optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjene osobe.