latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:08 ⇒ 14:08 | Autor: TANЈUG

Ristić: MPC nije još autokefalna, to postaje uručenjem tomosa

Patrijarh Porfirije samo je saopštio odluku, da Srpska pravoslavna crkva blagosilja i odobrava autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), a tek kada joj bude uručen tomos koji potpisuje poglavar "majke crkve" MPC će postati autokefalna, kaže istoričar Dejan Ristić.
Dejan Ristić - Foto: RTRS
Dejan RistićFoto: RTRS

- Dok se to ne desi, MPC nije autokefalna - ističe Ristić u izjavi za Tanjug.

Dodaje da je SPC izrazila spremnost da da autokefalnost MPC, da je Sabor načelno donio tu odluku, ali sada se, kaže, nastavljaju razgovori, koji su doveli do te inicijalne odluke.

Ristić navodi da je sve to pokušaj da se "zaliječi" višedecenijski raskol unutar tijela SPC, koji traje od 1967. godine, dakle punih 55 godina.

- Naša crkva je ovim činom pokazala visok stepen odgovornosti, dobru hrišćansku vjeru i ljubav i sada ostaje da se kroz razgovore dvije crkve dođe do tomosa o autokefaliji. Dakle, MPC nije još uvijek autokefalna, ona može da bude kada se završi procedura, koja može da traje mjesecima, godinama, a završava se predajom tomosa, u ovom slučaju Srpske pravoslavne crkve Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - kaže Ristić.

Kada će do toga doći, zavisi od intenziteta i uspješnosti razgovora dvije crkve koji se nastavljaju, a koji su vođeni prethodnih mjeseci, dodao je Ristić.

Na pitanje šta to znači za dva naroda, odgovara da se, prije svega, mora poštovati istorijska realnost, bez obzira što je MPC "partijski konstrukt" nastao u doba komunističke Јugoslavije, jer ona postoji, u ovom trenutku kao autonomna, u okviru SPC, što je dobro.

Sa druge strane, ukazuje da, ukoliko se postigne konačni dogovor, to će značajno doprinijeti daljem približavanju dva naroda, a ukoliko se ne bi postigao konačni dogovor i tomos izostane, onda bi to bilo dodato opterećenje, prije svega u međucrkvenim odnosima, ali bi se to manifestovalo i na državne i međunacionalne odnose.

- Čini mi se, poznavajući istoriju SPC, odgovornost našeg episkopata i činjenice da su članovi Sabora jednoglasno donijeli tu odluku, da je ona duboko promišljena. Nema razloga da sumnjam u to. Ostaje samo da se vidi realizacija te odluke, a sa tim ne treba žuriti - rekao je Ristić i dodao da crkve djeluju i promišljaju decenijama i vijekovima i treba imati povjerenje u srpski episkopat i našu crkvu.

Kako kaže, ništa se važno juče nije desilo.

- Patrijarh je samo saopštio odluku Sabora SPC, ali ta odluka još uvijek nije stupila na snagu i pitanje je kada će - zaključio je Ristić.