latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:36 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Kako porodičnu medicinu učiniti primamljivom mladim ljekarima? (VIDEO)

Kako porodičnu medicinu učiniti primamljivom mladim ljekarima jedna je od glavnih tema okruglog stola organizovanog povodom 20 godina postojanja službe porodične medicine u Republici Srpskoj.
Prva generacija doktora porodične medicine u Banjaluci - Foto: RTRS
Prva generacija doktora porodične medicine u BanjaluciFoto: RTRS

Banjaluka, ali i Srpska u narednih deset godina suočiće se sa problemom nedostatka ljekara u primarnoj zdravtvenoj zaštiti, uozorili su učesnici skupa.

- Ukoliko sada, danas, određene zaključke koje donesemo ne budemo primjenili, bojim se da će Banjaluka i Republika Srpska u narednom periodu imati problem koji će biti teško nadomjestiti - istakla je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

Istakla je da mladi doktori kada završe Medicinski fakultet nisu pokazali želju za specijalizaciju iz porodične medicine, prvenstveno jer je rad u porodičnoj medicini težak i zahtjevan.

- Imate više načina na koje to možete spriječiti, npr. programima specijalizacije, edukacije u nekim drugim sredinama, možda čak razmisliti kako da u ugovoru sa Fondom učinimo primamljivijim sistema ugovaranja i finansiranja. Da se ljudi više opredjeljuju. To su radile druge zemlje. Stvar je strategije razvoja zdravstvenog sistema kako neku disciplinu učiniti primamljivom. Platama, subvencijama - dodao je dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić.