latinica  ћирилица
25/05/2022 |  14:37 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

"Odluka o autokefalnosti MPC prilika da se izgrade novi odnosi među crkvama"

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pandarovski prenio je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfirijem da je odluke Srpske pravoslavne crkve da prihvati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije prilika da se izgrade novi odnosi između dvije crkve i prevaziđu gorke teme prošlosti.
SPC - Foto: RTRS
SPCFoto: RTRS

Pandarovski je izrazio nadu da će se cijeli proces priznavanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije završiti skorim potpisivanjem Tomosa od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

- To će doprinijeti ispunjenju jednog od nacionalnih interesa i napretku i pomirenju u makedonskom društvu - saopšteno je iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije nakon telefonskog razgovora sa srpskim patrijarhom.

Patrijarh Porfirije saopštio je juče u Skoplju, nakon zajedničke liturgije sa arhiepiskopom ohridskim Stefanom, da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije da blagosilja i prihvata njen autokefalni status.