latinica  ћирилица
25/05/2022 |  15:30 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Todorović: U banjalučkom Domu zdravlja 125 porodičnih ljekara

U Republici Srpskoj, kao i u mnogim zemljama u svijetu, postoji nedostatak specijalista porodične medicine, zbog čega će se u narednom periodu raditi na tome da se mladi ljekari podstaknu i zainteresuju za te specijalizacije, zaključak je današnjeg okruglog stola o ovoj temi u Banjaluci.
Nevena Todorović - Foto: RTRS
Nevena TodorovićFoto: RTRS

U banjalučkom Domu zdravlja radi 125 porodičnih ljekara, što je zasad dovoljno, a prvu generaciju specijalizanata porodične medicine čine 25 doktora opšte prakse, od kojih je polovina iz Doma zdravlja, navela je direktor te zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

- Porodična medicina se posljednjih pet godina nalazi na prekretnici - rekla je ona novinarima u Banjaluci, pred početak Okruglog stola "Porodična medicina na pragu treće decenije – iskustva i izazovi", koji se održava povodom 28 godina od osnivanja banjalučkog Doma zdravlja i 20 godina Službe porodične medicine u tom Domu zdravlja.

Ona je istakla da je problem nedostatka doktora na primarnom nivou u čitavoj Republici Srpskoj.

- Dolazi nam smjena generacija i Dom zdravlja Banjaluka će se u narednih 10 godina neće moći adekvatno nadomjestiti odlazak porodičnih doktora u starosnu penziju - rekla je Todorovićeva.

Ona je istakla da mladi doktori u proteklom periodu nisu baš pokazivali želju za specijalizacijom iz porodične medicine, prvenstveno zbog težine rada i više žele da specijalizacije dobiju u bolnicama ili na Univerzitetskom kliničkom centru.

Prema njenim riječima, primarna zdravstvena zaštita je temelj zdravstvenog sistema, dostupna je svim građanima i tako treba da ostane.

Ona je ponovila da postoji nedostatka mladih doktora, koji bi nakon rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, najčešće porodičnoj medicini ili Službi hitne medicinske pomoći, dalje išli na specijalizaciju porodične medicine.

Ona je rekla da očekuje da će danas na skupu u Banjaluci razmijeniti iskustva iz oblasti porodične medicine u okruženju, stručnjaci od Slovenije do Makedonije, kao i predstavnici zdravstvenih institucija iz oblasti porodične medicine.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je nastava iz porodične medicine uvedena na dodiplomske studije Medicinskog fakulteta 1998. godine, a da se ubrzo krenulo i sa specijalizacijom, odnosno kontinuiranom edukacijom za doktore opšte medicine.

On je naveo da je danas na specijalizaciji oko 40 specijalizanata po novom planu i programu četvorogodišnjeg studija.

- Imamo čitav niz subspecijalizacija koje su uvedene u ovoj godini, tako da i doktori porodične medicine sada imaju mogućnost da se bave subspecijalističkim djelatnostima koje ranije nisu imali - rekao je Škrbić.

On je istakao da broj specijalista porodične medicine u ovom trenitku nije možda dovoljan za opsluživanje kompletnog zdravstvenog sistema Republike Srpske, odnosno primarne zdravstvene zaštite i da će resorno ministarstvo i udrženja imati dodatni zadatak da podstaknu mlade ljude i zainteresuju ih za te specijalizacije.

On je dodao da je porodična medicina prosperitetna disciplina, koja ima široke mogućnosti unapređenja i može biti atraktivna za mlade koji završavaju studij medicine.

Škrbić je napomenuo da se mladi potaknuti za specijalizaciju iz porodične medicine programima specijalizacije i edukacije u nekim drugim sredinama, atraktivnijim sistemom ugovaranja finansiranja da se ljudi više opredjeljuju, što su radili druge zemlje.

- Sve je stvar strategije i politike razvoja zdravstvenog sistema, kako neku disciplinu učiniti atraktivnijom. Platama, subvencijama i mnogim drugim načinima - ukazao je Škrbić.

Profesor porodične medicine i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani Igor Švab je rekao da su u Sloveniji mnogo toga uradili na nivou edukacije, ističući da i Slovenija ima, kao i sve zemlje u svijetu, problema koji se odnose na broj ljekara porodične medicine.

- Imamo manjak tih ljekara, kao i sve zemlje svijeta - rekao je Švab i dodao da je manjak ljekara porodične medicine univerzalan problem.

On je pojasnio da se taj problem u Sloveniji pokušava riješiti tako da se tim ljekarima omogući što bolji uslovi za rad, da se smanji birokratija na primarnom nivou i da su dobro plaćeni za svoj rad.

Švab je naveo da Slovenija ima oko 1.000 porodičnih ljekara, što, kako kaže, nije dovoljno i da bi trebalo da imaju bar još 200 porodičnih ljekara.

U Domu zdravlja Banjaluka mjesec maj 2022. godine je mjesec u kome će nizom aktivnosti obilježiti ulazak u treću deceniju postojanja Službe porodične medicine sa edukativnim centrom i 28 godina od osnivanja te zdravstvene ustanove.

Svečana akademija povodom 28 godina od osnivanja banjalučkog Doma zdravlja i jubilarnih 20 godina postojanja Službe porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci biće održana večeras u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.