latinica  ћирилица
25/05/2022 |  15:32 | Autor: SRNA

Zaharova: Prerano govoriti o reakciji Moskve na učlanjivanje Finske i Švedske

Prerano je da se govori o konkretnim kontramjerama Rusije na pristupanje Finske i Švedske NATO-u, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Ona je podsjetila da je Rusija isticala u više navrata da pristupanje Finske, koja se ranije pridržavala politike nepristupanja i Švedske NATO-u neće proći bez odgovora mjerama političke, ekonomske i vojno-tehničke prirode radi osiguravanja ruske bezbjednosti.

- Prerano je da se govori o specifičnim mjerama i njihovom konkretnom sadržaju - naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, kontramjere Rusije zavisiće od uslova članstva Finske i Švedske u Alijansi, uključujući razmještanje infrastrukture NATO-a i članica tog saveza na njihovim teritorijama, uključujući ofanzivno oružje.

Finska i Švedska su zvanično predale zahtjev za članstvo 18. maja, podsjeća TASS.

Učlanjivanju dvije zemlje usprotivio se predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tvrdeći da Ankara neće podržati takav korak dok Finska i Švedska ne definišu svoj stav u vezi sa terorističkim organizacijama, uključujući Radničku partiju Kurdistana, za koju turske vlasti tvrde da je jedna od njih.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je 16. maja na reakciju Moskve na proširivanje infrastrukture Alijanse na teritorije Finske i Švedske.