latinica  ћирилица
25/05/2022 |  18:26 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

DŽaferović ponovo solo nastupa u Briselu - ovaj put sa generalnim sekretarom NATO-a (VIDEO)

Šefik DŽaferović, nakon Njujorka, ponovo solo nastupa u Briselu.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Ovaj put na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Dodiku je poručio da nema nikakvog razlaza u BiH, pogotovo mirnog. Rusiju je optužio da je prijetnja miru i zatražio snažniji angažman NATO-a u BiH. Rekao je da je BiH opredjeljena za članstvo u toj Alijansi. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik odgovorio je DŽaferoviću da BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO.

NATO je zastavio rat u BiH - tom rečenicom Šefik DŽaferović se zahvalio generalnom sekretaru Alijanse na gostoprimstvu i zapravo potvrdio ranije navode da se Alijansa na kraju rata 1995. godine otvoreno svrstala na stranu tzv. ARBiH. Kako tada tako i danas, priziva NATO da očuva mir navodno ugrožen od ruskog ambasadora, te zbog kako kaže DŽaferović ruske agresije na Ukrajinu.

- Postoje otvorene prijetnje u BiH koje dolaze sa ruske strane, to radi ruski ambasador u Sarajevu da će BiH iskusiti negativne posljedice ako nastavi NATO putem. Da, mi ćemo nastaviti svojim putem i nećemo nikoga pitati koji će biti naš put - izjavio je predsjedavajući Prtedsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

DŽaferović je u potpunosti u pravu. Bošnjaci nikoga ne pitaju, pogotovo svoje komšije Srbe. Ne obaziru se na zvaničan stav Republike Srpske: neutralnost, nesvrstavanje nijednom bloku tako i NATO-u, dominira u srpskom narodu. Milorad Dodik je rekao da je DŽaferović otišao u Brisel bez saglasnosti Predsjedništva i da je njegov stav o NATO-u, zapravo stav njegove partije SDA.

- BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje treće države na BiH. Sve što je DŽaferović danas izgovorio stav je muslimanskog političkog kruga. Šteta što Јens Stoltenberg učestvuje u devastaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije se očuvanje kunu, znajući da DŽaferović u Briselu ne govori u ime BiH - odgovorio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ipak, Јens Stoltenberg jasno je kazao da podržava ervopski i NATO put BiH, ali niko da ga podsjeti da o tome nema konsenzusa unutar BiH.



- Mi ćemo da nastavimo da u kontinuitetu da podržavamo Misiju Altea. Posebno smo naglasili značaj multientičkih OS BiH, ove institucije su apsolutno vitalne za stabilnost BiH i moraju biti očuvane  - rekao je Stoltenberg.

DŽaferović je iskoristio priliku da zaprijeti onima koji kako kaže ruše BiH, a kada je kazao da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske povuče odluke o vraćanju nadležnosti otkrio je na koga misli. DŽaferović je nastavio praksu jednostranih istupa bošnjačkih političara na svjetskim forumima čime samo dodatano urušavaju BiH.

- Nastavak rušenja Dejtonskog sporazuma i reuspostavljanju tzv. Republike BiH koja je zauvijek kapitulirala u Dejtonu i koja nikada više neće postojati. Takav posao je uzaludan i samo ruši mogućnost da živimo zajedno u BiH - dodao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Stoltenberg je izbjegao direktno da odgovori šta će biti u slučaju veta Hrvatske na prijem Finske i Švedske u NATO, uslovljavajući to izmjenama Izbornog zakona u korist Hrvata u BiH.

DŽaferović je pak kazao da je Izborni zakon stvar unutrašnjeg, ali kada govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH onda je to spoljno pitanje i poziva NATO i EUFOR.