latinica  ћирилица
25/05/2022 |  18:45 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

Zbog povećanja minimalca poslodavci traže ocjenu ustavnosti Vladine odluke (VIDEO)

Minimalna plata "žulja" poslodavce. Optužuju Vladu Srpske da je novim povećanjem minimalca na 650 KM prekršila Zakon o radu. Traže ocijenu ustavnosti odluke, ali i pomoć Vlade Srpske u iznalaženju sredstava za plate.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Iz Vlade ih podsjećaju da su još početkom godine poslodavcima smanjili opterećenje na plate u realnom sektoru, smanjenjem poreza i doprinosa.

Sindikat najavljuje nove zahtjeve za povećanjem.

Dodatnih 60 maraka na minimalnu platu, poslodavcima je omča oko vrata. Pomoć traže od Vlade Srpske - da se na period od dvije godine zamrzne rast plaćanja doprinosa za radnike u realnom sektoru.

- Mi kroz taj prijedlog vidimo mogućnost da se ovoliki rast plata koliki država ili politika očekuje od poslodavaca, da bi se on ostvario mora postojjati podrška države - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Mjeru ka rasterećenju poslovne zajednice Vlada Srpske je preuzela još u januaru - umanjenjem zbirne stope za poreze i doprinose i smanjenjem parafiskalnih nameta. Smanjenjem poreza Vlada Republike Srpske je uputila 50 miliona prema radnicima u realnom sektoru.

- Vi sami znate da smo mi smanjili poreze i doprinose i da sad u regiji imamo najmanje opterećenje na plate. Mi smo poslodavce oslobodili plaćanje 80 miliona KM prema Fondu zdravstva. To budžet refundira ta sredstva i dostavlja ih - izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Poslodavcima nije po mjeri ni što je, nakon januarskog povećanja minimalca na 590 maraka, ovo drugo povećanje u godini. Tvrde, da je tako prekršen Zakon o radu.

Član 127. Zakona o radu kaže da se najniža plata utvrđuje u posljednjem kvartalu tekuće, za narednu godinu. Međutim, ukoliko ne dođe do dogovora Ekonomsko-socijalnog savjeta, Vlada Srpske može vanredno da u skladu sa poskupljenjima poveća najnižu platu.

Sve ovo pokazuje da poslodavci tvrde pazar sa Vladom Republike Srpske, poručuju iz Sindikata. Žele kažu, da "izvuku" nove podsticaje realnom sektoru za prijavljenu dobit, koja je u prošloj godini iznosila više od 300 miliona maraka.

- U znak zahvalnosti oni danas osporavaju iznos najniže plate od 650KM koja ne može da pokrije ni troškove ishrane četvoročlane porodice za jedan mjesec, zato ćemo mi veoma brzo tražiti novo povećanje plate jer to je jedini način da se može upravljati inflacijom - saopštila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Zahtjevi Sindikata neće stati dok minimalac ne dosegne 870 maraka, jer mora da prati rast prosječne neto plate, koja je u Srpskoj u aprilu iznosila 1.094 marke.