latinica  ћирилица
25/05/2022 |  19:05 ⇒ 19:08 | Autor: RTS

Selaković: Otvorena politička i medijska kampanja protiv Vučića u Hrvatskoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da je u Hrvatskoj u toku "otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić) -
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić)

Navodi da je Vučić zauzeo jedinu moguću poziciju kada je riječ o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda.

- To je prije svega univerzalna pozicija sa koje branimo humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrijednosti, pa tek onda i srpska pozicija - istakao je Selaković.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo je prvu optužnicu za zločine počinjene tokom hrvatske akcije "Oluja".

Podignuta je protiv četiri oficira hrvatske vojske zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbjegličkoj koloni.

Najviše njih poginulo je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995. godine.

- U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smjelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrijednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana - naveo je Selaković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas da je na marginama samita u Davosu imao kratak susret i sa Vučićem kome je, kako kaže, prenio nezadovoljstvo zbog podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota.

Prethodno je hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će, kako kaže, Srbiju optužnica koštati i naveo da zbog "neinteligentnog ponašanja" srpskog rukovodstva naša zemlja, tvrdi, nikada neće uspjeti da uđe u Evropsku uniju.

- Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost - naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo i da Srbija i njen predsjednik ne dijele vrijednosti sa takvom hrvatskom elitom.

- Insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrijednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrijednost - zaključio je Selaković.