latinica  ћирилица
25/05/2022 |  20:01 ⇒ 20:04 | Autor: RTS

Vučić: Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je na skupu u Davosu govorio o problemima sa kojima se Srbija suočava, kao i da se svaki dan čuju poruke: "priznajete nezavisno Kosovo ili uvedite sankcije".
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Samo je Srbija bombardovana i napadnuta od strane NATO zemalja, mnoge od njih su i članice EU, morate da imate tu vrstu posebnosti u glavi kada sa nama o tome razgovarate, poručuje Vučić koji na forumu u Davosu učestvuje na skupu "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu".

Ističe i da za sada ne postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da vjeruje da će imati korektan i dobar razgovor sa ruskom stranom i da će Srbija dobiti fer cijenu gasa.

Glavna tema skupa u Davosu ipak je bila Ukrajina, a na pitanje da li je primjetio u susretima sa svjetskim liderima da mu zamjeraju dobre odnose Srbije i Rusije, Vučić kaže da da mu svi zamjeraju.

Govoreći o tome šta su tražili od njega, Vučić kaže da znaju da to ne ide tako lako.

- Oni govore šta je njihova ideja i šta oni očekuju, a šta će da traže, to je... Kako da dođu i kažu: "ajde uvedi sankcije ili lijepo izađi napolje". Kako da to traže? Ne ide to baš tako. To je moglo dok Srbija nije bila država - kaže Vučić.

Na pitanje postoji li mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da za sada ne postoji takva mogućnost.

- Šta će biti u budućnosti, ja ne znam šta život donosi i kako će sve da izgleda. Јa nisam od onih koji se zaklinje pa ne ispuni nešto, ja više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto. Uvijek je taj pristup bio mnogo bolji i uvijek sam tom pristupu mnogo više vjerovao nego onima koji se kunu u sve na svijetu, treći dan znam da će da urade drugačije - navodi Vučić.