latinica  ћирилица
25/05/2022 |  20:45 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Premijerno prikazan film "Pečat braće Ljubavića"

U Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu održana je projekcija dokumentarno igranog filma "Pečat braće Ljubavića" reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio Televizije Republike Srpske.
Premijerno prikazan film "Pečat braće Ljubavića" - Foto: SRNA
Premijerno prikazan film "Pečat braće Ljubavića"Foto: SRNA

Film "Pečat braće Ljubavića" govori o 500 godina goraždanske štamparije i naporu braće Teodora i Đurađa Ljubavića da iz Venecije štampariju donesu u manastir Sopotnicu.

Oni su potom, pod pokroviteljstvom svoga učitelja i oca – Božidara Goraždanina, pokrenuli štampariju koja je radila od 1519. do 1523. godine.

- Ono što je nama bio cilj je da nešto što je bila kratka istorijska lekcija, stavimo u prvi plan. Da pomenem prave heroje tog vremena, a to su braća Ljubavić, koji su u tom periodu radili veoma važan posao, požrtvovano djelo, putovali na sve strane, da bi uradili neke epohalne stvari - izjavio je reditelj filma Slobodan Simojlović.

Cilj filma je da pokaže da su i u najtežim istorijskim vremenima Srbi na ovim prostorima, zajedno sa svojim sveštenstvom, uzdizali nacionalni duh i čuvali pravoslavnu vjeru.

- Naš cilj je da film vidi što više ljudi, posebno mlađih. Da znaju šta su njihovi preci radili u to doba, da budu ponosni na njih - rekao je direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović.

Goraždanska štamparija, iako skromna po broju naslova i tiražu, ostavila je dubok pečat u razvoju srpske mudrosti i duhovnosti izražene kroz štampanje Služabnika 1519, Psaltira 1521. i Molitvenika 1523. godine.