latinica  ћирилица
25/05/2022 |  21:57 ⇒ 22:06 | Autor: SRNA

Uskoro tender za rehabilitaciju puta od Vlasenice do Podromanije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će narednih dana biti raspisan tender za rehabilitaciju puta na dionici od Vlasenice do Podromanije, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 18 miliona KM.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao i da se ide u projektovanje i pripremu izgradnje brzog puta od Višegrada do Ustiprače, prema Sarajevu.

- Razgovaramo sa kineskim partnerima da krenemo sa projekcijom i završetkom konstrukcije finansiranja i projektovanja izgradnje i brze ceste od Bijeljine, preko Zvornika, Vlasenice, preko Podromanije, Ustiprače, pa dalje Foča, sve do Trebinja - izjavio je Višković za RTV Istočno Sarajevo.

On je pojasnio da su ovi projekti u planskim dokumentima Vlade Republike Srpske, te istakao da je nacionalni interes povezivanje Banjaluke i Beograda auto-putem.

- Kao predsjednik Vlade moram da vodim računa o ujednačenom razvoju Republike Srpske od Trebinja do Novog Grada. Tako smo vodili računa o gradu Istočno Sarajevo ili ovom dijelu Srpske, gdje smo u posljednje vrijeme napravili niz investicija - rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u posljednjih nekoliko godina izdvojila znatna sredstva za unapređenje i stvaranje što boljih uslova za rad Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za izgradnju studentskog centra u Lukavici.

- Prije dvije ili tri godine smo završili studentski dom na Palama. Gradimo zgrade Fakulteta fizičke kulture, Policijsku upravu na Palama, a završeno je pozorište i sportska dvorana u gradu Istočno Sarajevo. Radićemo i zgradu osnovne škole - napomenuo je Višković.

Povodom, kako je rekao, spina opozicije u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, Višković je naglasio da smatra da je dovoljno da to negira ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

- Valjda Rusija zna ko im je uveo sankcije bolje nego neki politički analitičari. Dovoljno je pogledati izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića od prije nekoliko dana u kojoj poziva predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i ministre iz reda srpskog naroda na odgovornost zato što neće da implementiraju neke odluke EU i Evorpske komisije - ukazao je Višković.

On je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u priči o uvođenju sankcija Rusiji i zadržaće neutralan stav u sukobu na koji ne mogu uticati, te naglasio da bi bilo kakvo svrstavanje samo moglo proizvesti štetu kompletnoj BiH.

Kad je riječ o predstojećim opštim izborima i njihovom finansiranju, Višković je ponovio stav da je Republika Srpska, ako joj se obrati Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, spremna da učestvuje u procentu od 40 odsto.

- To je neki procenat 40 odsto, a 60 odsto drugi entitet. Mi možemo, ako nam se obrati CIK, da ne kažem već sutra da im doznačimo ta sredstva što se tiče Republike Srpske. Mi smo za održavanje izbora po kalendaru u prvoj sedmici oktobra - naveo je Višković.

On je naglasio da su SNSD i njegovi koalicioni partneri spremni za izbore, ukoliko bi bili održani već sutra.

Kad je riječ o jedinstvu srpskih političara u zajedničkim institucijama, Višković je rekao da nije optimista da bi do toga moglo doći, iako bi to, kako je istakao, bilo više nego poželjno za Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske ukazao je da kod Bošnjaka i Hrvata nije takva situacija i da se brzo homogenizuje politička scena i svi staju u odbranu svog naroda.

- Krajnje je vrijeme da se svi političari u Republici Srpskoj, kako se figurativno kaže, zakopaju ratne sjekire i svojim jedinstvom zaštitimo Srpsku. Samo jedinstveni ćemo lako zaštiti Republiku Srpsku - izjavio je Višković za RTV Istočno Sarajevo.

REBALANSOM DO ЈAČANjA EKONOMSKE POZICIЈE SRPSKE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da predstojeći rebalans budžeta Srpske u iznosu od 350 miliona KM treba da ojača njenu ekonomsku poziciju u ovom teškom vremenu.

On je ponovio da svih 350 miliona KM, sem dijela od 90 miliona koji je usmjeren za javne investicije, ide građanima Republike Srpske - za povećanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te jednokratnu pomoć stanovnicima.

- Da bi izašli što bolje iz ove situacije, jedina dva mehanizma na raspolaganju bilo kojoj vladi, pa i našoj, jesu javna potrošnja i investicije. Sa te dvije stavke imamo šansu da preživimo - naglasio je Višković u razgovoru za RTV Istočno Sarajevo.