latinica  ћирилица
25/05/2022 |  22:45 ⇒ 22:46 | Autor: SRNA

Selaković: Da li je negacija zločina evropska vrijednost?

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegovog stava o zločinima nad srpskim narodom.
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Selaković je najavio da će zato Srbija u nastavku procesa evropskih integracija insistirati na tome da joj se jasno objasni da li je negacija zločina evropska vrijednost.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da je Vučić zauzeo jedinu moguću poziciju kada je riječ o zločinima nad pripadnicima srpskog naroda i ukazao da je to, prije svega, univerzalna pozicija sa koje se brani humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrijednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

- U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrijednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana - naglasio je Selaković.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svom društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Јoš je, istakao je Selaković, ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svjetskom ratu "jasenovačkim mitom".

- Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost - ukazao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Srbije ukazao je da se postavlja pitanje kako je moguće da je EU primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni dijelovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodjelima.

- Srbija i njen predsjednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom i insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrijednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost - poručio je Selaković.