latinica  ћирилица
25/05/2022 |  22:47 ⇒ 22:48 | Autor: SRNA

Dojave o bombama mejlom stigle iz inostranstva, telefonske iz BiH

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama i javnim ustanovama u Kantonu Sarajevu koje su upućene telefonom stigle su iz BiH, dok su dojave poslate mejlom upućene izvan BiH, izjavio je portparol kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Mirza Hadžiabdić.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

- Moguće je da se ovo krivnično djelo kvalifikuje kao terorizam. Policija Kantona Sarajevo intenzivno na ovome slučaju sarađuje sa drugim agencijama - izjavio je Hadžiabdić za televiziju N1.

On je dodao da je sarajevska policija ostvarila određene kontakte sa svim partnerskim agencijama, uključujući i agencije van BiH.

- Ove prijetnje u BiH možemo dovesti u vezu sa sličnim prijetnjama u Srbiji, ali za sada ne možemo potvrditi - istakao je Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, dosadašnjim kontradiverzionim pregledima policija je utvrdila da su lažne dojave o bombama koje su stigle putem elektronske pošte na adrese više od 100 sarajevskih škola, kao i one telefonske upućene Opštinskom sudu Sarajevo i opštini Centar.

Hadžiabdić je naveo da su aktivnosti policije još u toku kako bi u potpunosti izvršili kontradiverzione preglede na svim lokacijama za koje su stigle dojave o postavljenim bombama.