latinica  ћирилица
26/05/2022 |  07:26 ⇒ 07:26 | Autor: TANЈUG

Zelenski oštro kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmjereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.
Volodomir Zelenski - Foto: Wikipedia
Volodomir ZelenskiFoto: Wikipedia

Kisindžer je govorio putem video linka na Svjetskom forumu u Davosu, prenio je Si-En-En.

Zelenski je u srijedu odgovorio da "bez obzira na to šta radi ruska država, uvijek će neko doći i reći: ''hajde da uzmemo u obzir i njihove interese''".

- Ove godine u Davosu, ponovo sam čuo to, uprkos hiljadama ruskih projektila koje pogađaju Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada Ukrajinaca koji su ubijeni. Uprkos (masovnom ubistvu) u Buči i Marijupolju. Uprkos uništenim gradovima. I uprkos ''kampovima za čišćenje'' koja je napravila ruska država, gdje ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci - rekao je Zelenski.

On je dodao da je Rusija to uradila "cijeloj Evropi".

- Međutim, na primjer, u Davosu, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi dio Ukrajine trebalo dati Rusiji - kazao je Zelenski.

Kisindžer je prethodno rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva mjeseca, prije nego šo konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

- Idealno, linija podjele bi trebalo da bude vraćena na status kvo prije sukoba - rekao je Kisindžer, očigledno nagovještavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dijela Donbasa i cijelog Krima.

Zelenski je uporedio Kisindžerove poglede sa pogledima nacističke Njemačke 1938. godine.

- Čini se da je Kisindžerov kalendar, ne 2022. godina, već 1938. godina i mislio je da je pričao publici u Minhenu, a ne u Davosu. Usput rečeno, te 1938. godine, kada je Kisindžerova porodica bježala od nacista Nijemaca, on je imao 15 godina - dodao je Zelenski.