latinica  ћирилица
26/05/2022 |  07:40 ⇒ 07:51 | Autor: RTRS

Nekoliko francuskih gradova dijeli bonove za hranu

Nekoliko francuskih gradova počelo je da deli vaučere za kupovinu hrane kako bi stanovnicima kompenzovali rast cijena namirnica.
Šoping centar Olimpija u Minhenu (Foto: Bauhaus-Jünger/Wikipedia) -
Šoping centar Olimpija u Minhenu (Foto: Bauhaus-Jünger/Wikipedia)

Kako se navodi u prilogu tv kanala Frans 2, građanima se daju bonovi u vrijednosti pet, 20 i 30 evra. Do danas su gradske uprave potrošile oko 37 miliona evra na izdavanje kupona i sertifikata, kao i druge mjere podrške stanovništvu, prenosi Raša tudej.

Vlada u Parizu još uvijek nije donijela uredbu o dodjeli ovih subvencija, ali su gradonačelnici nekih francuskih gradova odlučili su da sami uvedu bonove za hranu, ne čekajući zvaničnu odluku vlade.

Ideju o podjeli vaučera za hranu domaćinstvima sa srednjim i niskim primanjima predložio je francuski predsjednik Emanuel Makron i o njoj se raspravljalo mnogo prije predsjedničkih izbora. Približno osam miliona francuskih građana imaće pravo na tu vrstu podrške.

Inflacija u Francuskoj, kao u svim zemljama svijeta, raste, vođena skokom cijena hrane i energije. Eksperti upozoravaju da bi porast cjena i slab ekonomski rast mogli da dovedu do stagflacije u zemlji.