latinica  ћирилица
26/05/2022 |  08:20 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Šolaja: Problemi u vezi Izbornog zakona nalaze se u FBiH (VIDEO)

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja rekla je da se problemi u vezi Izbornog zakona BiH nalaze u Federaciji BiH u kojoj ni dan danas nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, a drugi izborni ciklus je već na pragu.
Dušica Šolaja - Foto: RTRS
Dušica ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je, u Јutarnjem programu RTRS-a, rekla da u FBiH postoji i problem koji se odnosi na nemogućnost ravnopravnog predstavljanja dva naroda, podsjetivši na neuspjeh pregovora bošnjačkih i hrvatskih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Ona je istakla da je Republika Srpska iskazala spremnost za prihvatanje rješenja o izbornom zakonodavstvu koje bi bilo rezultat dogovora dva naroda u FBiH.

Šolaja je podsjetila da je Republika Srpska ponudila finansijska sredstva u iznosu od 12 miliona KM kako bi se otklonio dio problema u vezi održavanja opštih izbora i obezbjeđenja sredstva, ali da to nije prihvaćeno u Federaciji BiH.

Govoreći o najavama o mogućnosti uskraćivanja prava na kandidaturu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, Šolaja je naglasila ne postoje zakonska uporišta za takav potez, ali da se Centralna izborna komisija, kako je rekla, ponaša kao političko tijelo, te da nijedna odluka u tom svjetlu ne bi bila iznenađujuća.

- Članovi CIK-a su nelagalno i nezakonito izabrani i Republika Srpska od samog početka ukazuje na to - rekla je ona.

Kada je riječ o navodima da se BiH pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji, Šolaja je istakla da BiH nije uvela sankcije Rusiji prvenstveno zahvaljujući Republici Srpskoj i njenim predstavnicima koji nisu dali saglasnost za takvu odluku.