latinica  ћирилица
26/05/2022 |  08:57 ⇒ 09:10 | Autor: SRNA

Galijašević: DŽaferovićev pokušaj destabilizacije i zastrašivanja Srba

Stvarni cilj neovlaštene komunikacije Šefika DŽaferovića sa vodećim ljudima NATO-a jeste pokušaj destabilizacije vlasti u BiH i zastrašivanje srpskog naroda, smatra stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- DŽaferović želi da podsjeti vodeće ljude Alijanse na partnerstvo u zločinu, ali i da zaprijeti Srbima kako je NATO instrument bošnjačke politike i muslimanska vojska - rekao je Galijašević Srni.

Ali, istakao je Galijašević, niko kao BiH nije tako daleko od NATO pakta, podsjetivši da još nema ugovore ili sporazume, osim saradnje koju ostvaruje preko Partnerstva za mir, a i broj vježbi je ubjedljivo najmanji.

Međutim, DŽaferović uprkos svemu tome ide na razgovore sa generalnim sekretarom Alijanse iako to nije usaglašena politika Predsjedništva BiH, a za to, prema riječima Galijaševića, imaju najmanje dva razloga.

Galijašević je naveo da je prvi razlog političke prirode i da predstavlja pokušaj da se u javnosti Republike Srpske i Rusije stvori utisak da je BiH pred vratima NATO pakta i da je taj proces nezaustavljiv.

- Zbog činjenice da su raspisani opšti izbori to je i pokušaj slabljenja Milorada Dodika i SNSD-a unutar biračkog tijela koje je rodoljubivo i negativno orijentisano prema ovom savezu - rekao je Galijašević, te podsjetio na osiromašeni uranijum kojim su napadnuti i građani i prostor Republike Srpske.

Galijašević je istakao da drugi razlog leži u tome da je DŽaferović "zajedno sa mudžahedinima i NATO snagama spalio Ozren, masakrirao Vozuću i mirno posmatrao najmasovnija ritualna odrubljivanja glava civila i vojnika Republike Srpske".

- Treba podsjetiti da je sve to rađeno pod kišobranom NATO alijanse i da je NATO pokrenuo operaciju "Namjerna sila" samo sedam dana prije nego što su mudžahedini iz odreda "El mudžahid", sa Drugim diverzantskim odredom i Trećim manevarskim bataljonom iz Kaknja krenuli u masovna ubijanja na tom dijelu Ozrena - napomenuo je Galijašević.

On je podsjetio da je NATO operacija "Namjerna sila" trajala i završena tek pošto je uništena Vozuća, protjerano 22.000 ljudi, spaljeno naselja, srušene pravoslavne bogomolje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović juče se u sjedištu NATO u Briselu sastao sa generalnim sekretarom Alijanse Јensom Stoltenbergom.