latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:14 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Vulin: Odgovorni za zločin nad djecom na Petrovačkoj cesti imaju ime

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da se od Srba sada traži da u ime EU zaborave hrvatske zločine tokom "Oluje" i građanskog rata u Hrvatskoj, te poručio da odgovorni za zločin nad djecom na Petrovačkoj cesti imaju imena i nemaju pravo da spavaju mirno.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Vulin je naveo da Hrvati koriste članstvo u EU, nadajući se da će Srbija kleknuti.

- I ne samo kleknuti, nego i i reći - sve što ste radili nad nama je opravdano, izvinite za Јasenovac, izvinite za "Oluju", za sve što ste radili i što ste nas ubijali - rekao je Vulin za Televiziju Hepi, komentarišući prijetnje Hrvatske da će Srbiji blokirati evropski put zbog podizanja optužnica protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske za zločin u "Oluji".

Podsjetivši da je i Haški tribunal donio presudu da je operacija "Oluja" ratni zločin, Vulin je naglasio da je taj sud trebalo i da jasno navede ko je odgovoran za to.

- Srbija je dovoljno dugo čekala da joj kažu ko su ratni zločinci. Sad ćemo mi reći ko su ratni zločinci. Odgovorni za zločin nad djecom na Petrovačkoj cesti imaju imena i nemaju pravo da spavaju mirno kraj grobova naše djece. Oni treba da znaju da im mi znamo imena i da pravda može da ih dostigne - poručio je Vulin.

On je ocijenio da Hrvati, kao i uvijek, vode svoju politiku prema Srbiji kao mješavinu kompleksa i zle namjere, ali i sjećanja na Јasenovac i želju da se Јasenovac ponovi.

- Zašto mislimo da ćemo proći bolje i da će biti pošteniji prema nama ako uradimo isto ono što smo uradili u dvije Јugoslavije i ako zaboravimo sebe da bi nas na kraju ponovo ubijali i protjerivali? Duboko sumnjam da budućnost ima narod koji zaboravi sebe i koji bi dopustio da ubice njegove djece budu nekažnjene - napominje Vulin.

On je poručio da Srbija neće da ćuti o hrvatskim zločinima nad Srbima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Zagrebu, povodom odluke tužilaštva u Srbiji da podigne optužnicu protiv četiri oficira hrvatske vojske, da "Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u EU".