latinica  ћирилица
26/05/2022 |  11:31 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Cvijanović u Bukureštu: Srpska ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuje u Bukureštu Regionalnom molitvenom doručku koji organizuje Parlament Rumunije.
Cvijanović na Regionalnom molitvenom doručku u Bukureštu (foto: instagram.com / zeljka.cvijanovic) -
Cvijanović na Regionalnom molitvenom doručku u Bukureštu (foto: instagram.com / zeljka.cvijanovic)

Ovaj događaj okupio je predstavnike političkog, privrednog i nevladinog sektora iz zemalja Јugoistočne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje između zemalja regiona.

Predsjednica Srpske učestvovala je na plenarnoj sesiji o temi "Liderstvo u politici, obrazovanju i diplomatiji u kontekstu održivog mira u društvu", saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

- Republika Srpska ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje, što je i osnovni cilj ovog tradicionalnog okupljanja, koje se ove godine održava u organizaciji rumunskog Parlamenta - objavljeno je na Instagram profilu predsjednice Srpske.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

 

Prethodno je predsjednica Republike Srpske razgovarala  sa poslanikom u rumunskom parlamentu i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji Ognjenom Krstićem.

Na sastanku u Parlamentu Rumunije, kojem je prisustvovao ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić, Krstić je upoznao predsjednicu Srpske o položaju pripadnika srpske zajednice u Rumuniji, izazovima sa kojima se suočavaju, te perspektivama opstanka srpske manjine u Rumuniji. 

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo opredjeljenjem srpske nacionalne manjine u Rumuniji da, okupljeni oko Saveza Srba i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, i kroz političke procese aktivno djeluju na očuvanju etničkog identiteta, maternjeg jezika i svih prava koja pripadaju manjinama, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Srpske.