latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:07 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Kanski festival: Nekoliko filmova u trci za Zlatnu palmu

Nekoliko filmova na ovogodišnjem Kansku festivalu posebno je zainteresovalo kritičare i publiku, koji ih svrstavaju među favorite za nagrade, a među njima su i neki osvajači Zlatne palme.
Zlatna palma - Foto: Screenshot
Zlatna palmaFoto: Screenshot

Kristijan Munđiju u svom filmu "R.M.N" govori o mržnji, pa i rasizmu, u jednoj rumunskoj varoši. Njegov realistični stil dominira filmom, koji je dobio vrlo dobre ocjene.

Publiku je oduševio i film švedsko-egipatskog autora Tarika Saleha "Dečko iz raja" - to je akcioni film sa političko-religijskom potkom.

Ostvarenje "Trougao tuge" Rubena Estlunda - priča o tretmanu botoksom u zatezanju bora na čelu - izazvao je salve smijeha u gledalištu kao inteligentan, duhovit i komičan pogled na savremeno društvo.

Iranac Sajed Rustaji predstavio se filmom "Lejlina braća" - to je još jedan u višegodišnjem nizu filmova o dešavanjima u iranskom društvu.

Poznati američki reditelj DŽejms Grej predstavio je film "Vrijeme Armagedona", koji je dobio dobre kritike. Film govori o bijelom studentu u Njujorku početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i njegovom druženju sa crnim studentom u razredu.

U Americi je tek osamdesetih godina prošlog vijeka rasna integracija počela stvarno da zaživljava u školama i ovo ostvarnje bavi se tim dešavanjima...

Kanski festival biće zatvoren u subotu 28. maja.