latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:21 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Žunić: Davanje legitimiteta Šmitu - udarac na Srpsku

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da nema ništa protiv što se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao sa njemačkim diplomatom Kristijanom Šmitom, ali da bi, ako mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku, to predstavljalo ozbiljan udarac na Srpsku i njene institucije.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Ne znam koju je ulogu Stanivuković sebi dao na tom sastanku. Poznato je da je glumac i performer, ali ne znam da li je sada zamislio da vodi spoljnu politiku Republike Srpske, da glumi funkciju koju nema ili će razgovarati o lokalnim stvarima u vezi sa Banjalukom - rekao je Žunić.

On je poručio da onaj ko poštuje i voli Srpsku mora da poštuje odluke Narodne skupštine jer su odraz većinske volje naroda, te podsjetio da je Narodna skupština jasno rekla da ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nije potvrđen od Savjeta bezbjednosti UN kako je predviđeno Aneksom deset Dejtonskog sporazuma.

Žunić napominje da Šmit mora biti potvrđen od Savjeta bezbjednosti da bi bio legalan visoki predstavnik u BiH i izrazio uvjerenje da Stanivuković to zna i da će se tako ponašati tokom razgovora sa njim.

- Sve drugačije predstavlja direktan udar na institucije Republike i podršku onima koji te institucije ne poštuju ili žele da one ne postoje. Da li je to zadatak Stanivukovića - ne znam, ali iz odnosa prema Šmitu vidjeće se njegov odnos prema volji građana Republike Srpske, iskazanoj kroz glasanje predstavnika u Narodnoj skupštini koje su birali - zaključio naglasio je Žunić.

Stanivuković i Šmit sastali su se danas u Banjaluci, nakon čega su sa saradnicima prošetali gradom.