latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:29 | Autor: TANЈUG

Peskov: Čekamo da Kijev prihvati zahtjeve Moskve

Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahtjeve za mirovne pregovore, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: BBC News YouTube) - Foto: Screenshot/YouTube
Dmitrij Peskov (Foto: BBC News YouTube)Foto: Screenshot/YouTube

Peskov je to rekao komentarišući prijedlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubijedi da se vrati pregovorima.

- Čekamo da Kijev prihvati zahtjeve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji - rekao je Peskov na redovnom brifingu, prenose Izvestija.

Kisindžer je u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ocijenio da bi se postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji.

Kisindžer je rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva mjeseca, prije nego šo konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

Naveo je da bi "idealna linija podjele trebalo da bude vraćena na status kvo prije sukoba", nagovještavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dijela Donbasa i cijelog Krima.

Ukrajinski predsjednik volodimir Zelenski kritikovao je prijedlog Kisindžera, poredeći njegove poglede sa pogledima nacističke Njemačke 1938. godine.