latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:36 ⇒ 13:54 | Autor: TANЈUG

Dačić: Vučić polaže zakletvu 31. maja

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za utorak, 31. maj, u 11 časova, posebnu sjednicu parlamenta na kojoj će predsjednik Alekesandar Vučić položiti zakletvu za drugi predsjednički mandat.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Dačić za Tanjug je rekao da je sazvao 11. posebnu sjednicu aktuelnog saziva Skupštine na osnovu člana 114, stava 3, Ustava Srbije, navodeći da je tom odredbom predviđeno da predsjednik Republike pred poslanicima polaže zakletvu prilikom stupanja na dužnost.

- Kao što je uobičajeno, predsjednik će položiti zakletvu i obratiće se poslanicima ako bude želio - kazao je Dačić i dodao da na posebnoj sjednici nije predviđena diskusija.

Dačić je rekao da 31. maja Vučiću počinje drugi predsjednički mandat i da je, imajući u vidu da novi saziv parlamenta još nije konstituisan jer izborne radnje još nisu završene, polaganje zakletve pred aktuelnim sazivom Skupštine.

Naveo je da će na sjednici biti predočen izvještaj Republičke izborne komisije o rezultzatima glasanja i da će biti pozvane, kako kaže, adekvatne zvanice, kao što je uobičajeno prilikom polaganja zakletve predsjednika Republike.

- Time počinje Vučićev novi petogodišnji mandat. Јa mu još jednom čestitam na izboru i želim puno uspjeha u interesu građana Srbije, Republike Srbije i srpskog naroda u cjelini - rekao je Dačić.

Vučić je 3. aprila pobijedio u prvom krugu na redovnim predsjednčkim izborima sa 58,59 odsto od ukupnih glasova izašlih birača.

Mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine.