latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:40 ⇒ 14:38 | Autor: TANЈUG

Hrvatsko Ministarstvo osudilo ustaštvo maturanata u Slavonskom Brodu

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije danas je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu, koji su se fotografisali sa ustaškim pozdravom.
Vlada Hrvatske (Foto: vlada.gov.hr) -
Vlada Hrvatske (Foto: vlada.gov.hr)

Maturanti Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom brodu pozirali sa podignutom desnicom u znak pozdrava, obučeni u maskrine pantalone i crne majice na kojima je pisalo "za norijadu spremni", poput ustaškog pokliča "za dom spremni".

Ministarstvo je zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni o ovom slučaju kako bi, kažu, dobili detaljnije informacije.

- U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto - navodi se u saopštenju ovog resora.

U hrvatskom pravnom sistemu, podsjećaju, podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

Učenici škole u Slavonskom Brodu pozirali su u ustaškom maniru u učionici, a sa njima je bila i profesorka hrvatskog jezika, koja je fotografiju objavila na Fejsbuku.