latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:44 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Dodik nakon sastanka sa Trasovom: BiH je nefunkcionalna i propala (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku članova Predsjedništva sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras da je BiH nefunkcionalna i propala zemlja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove /britanske/ vlade, te da je /bivši visoki predstavnik u BiH/ Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade - istakao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

- Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbjednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča /specijalnog izaslanika za zapadni Balkan/ koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovdje treba nekoga da brani - istakao je on.

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao "ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore".

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

- Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

- Јa sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Vjerujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao je da je Velika Britanija strana u sukobu u Ukrajini, da predvodi antirusku strukturu i da ne može od BiH očekivati da Ukrajini isporučuje opremu ili naoružanje mimo odluke Predsjedništva BiH, te da bi to bio šverc oružja, ma ko to činio u BiH.

- Ukrajina je samo kolateralna šteta ovog rata - rekao je Dodik.

Podsjetio je da je tako Velika Britanija "smutljivo" radila godinama, decenijama i vijekovima unazad na mnogim mjestima u svijetu, čineći razne genocide.

- Sada su spremni da do zadnjeg Ukrajinca vode rat na tom prostoru i pokušaju druge da mobilišu, pa čak i od BiH traže, bez obzira što nema odluke Predsjedništva, da se uključi - naveo je Dodik.

On je napomenuo da se čak traži i neka oprema ili naoružanje koje bi BiH mogla da pošalje Ukrajini.

- To se, naravno, neće desiti mimo odluke Predsjedništva - ne može. A ako se dodijeli na neki drugi način krši se zakon i to je šverc oružja pa ma ko to činio u BiH - poručio je Dodik, odgovarajući na pitanje koji su razlozi pa je upravo sada ministar inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras došla u BiH.

Povezane vijesti:

Dodik: Opozicija u Srpskoj izgubljena u vremenu i prostoru