latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:46 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Lakši postupak ostvarivanja prava na starosnu penziju u Austriji

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i austrijski penzijski fond postigli su sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji, saopšteno je iz Fonda PIO.
Sporazum penzionih fondova Srpske i Austrije - Foto: RTRS
Sporazum penzionih fondova Srpske i AustrijeFoto: RTRS

Iz Fonda PIO obavještavaju osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom fondu, a sada su osiguranici kod PVA, da su ova dva fonda postigli dogovor i potpisali sporazum u vezi datuma podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na starosnu penziju.

- Do sada su naši građani, osiguranici kod PVA u Austriji, zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju podnosili iz radnog odnosa u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Austrije, a što nije u saglasnosti sa našim propisima - navodi se u saopštenju.

Iz Fonda PIO dodaju da su takvi zahtjevi do sada po automatizmu odbacivani kao preuranjeni, što je stvaralo određene poteškoće i usporavalo sprovođenje upravnog postupka.

Ubuduće PVA će uz zahtjev osiguranika dostaviti i privremenu potvrdu perioda osiguranja u Austriji na obrascu A/BiH 14 i istovremeno uputiti osiguranika da podnese novi zahtjev nakon prestanka obaveznog osiguranja u Austriji, dok će Fond PIO donijeti rješenje i dostaviti potvrdu staža ostvarenog u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

Primjenom ovog sporazuma, navode u saopštenju, PVA se obavezuje da će bez odgađanja proslijediti zahtjev za ostvarivanje prava Fondu PIO Republike Srpske kako bi Fond blagovremeno okončao postupak.

Na ovaj način postupak ostvarivanja prava teče nesmetano, s tim da je osiguranik u obavezi da po prestanku radnog odnosa u Austriji, zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, ponovo podnese zahtjev u PVA.

- Pravo na starosnu penziju u Republici Srpskoj priznaje se najranije od sljedećeg dana nakon prestanka osiguranja u Austriji, u zavisnosti od datuma podnošenja zahtjeva, pri čemu se pravo može priznati najduže tri mjeseca unazad, ako su ispunjeni uslovi - navedeno je iz Fonda PIO.