latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:49 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Njujorški sud proglasio krivim obavještajca ID sa Kosova

Sud u Njujorku proglasio je krivim obavještajca "Islamske države" Mirsada Kandića /41/, rođenog na Kosovu i Metohiji, prenio je RTS.
Njujork - Foto: RTRS
NjujorkFoto: RTRS

Presudom, objavljenom na službenoj stranici njujorškog suda, visokorangirani pripadnik "Islamske države" porijeklom iz Peći, proglašen je krivim za udruživanja radi pružanja materijalne podrške ISIS-u, kao i za pet tačaka optužnice, koje se odnose na pružanje materijalne podrške toj terorističkoj organizaciji.

Kandić, koji je uhapšen u Sarajevu 2017. godine, regrutovao je u ovu terorističku organizaciju brojne fanatike, obezbjeđivao oružje za islamske teroriste i širio njihovu propagandu po svijetu.

- Kandićeve akcije bile su direktno povezane sa napadima i značajnim gubicima života - navedeno je u obrazloženju presude, kojoj je prethodilo tronedjeljno suđenje.

Kada presuda bude potvrđena, Kandiću za četiri tačke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, a za dvije doživotni zatvor.

Kandić, koji je organizaciji "Islamska država" pristupio 2013. godine, lociran je i uhapšen u Sarajevu sredinom 2017. godine.

Utvrđeno je da je u Sarajevu boravio pod lažnim imenom Edin Radončić i da je u BiH stigao početkom 2017. godine sa ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović.

Šest mjeseci je živio u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica, gdje su ga pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ locirali nakon višemjesečne potrage.

U trenutku hapšenja kod sebe je imao dva lažna pasoša samoproglašenog Kosova, od kojih je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice, koje je koristio za komunikaciju sa saradnicima.

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru pred Sudom BiH tvrdio je da je završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera, negirajući da ima bilo kakve veze sa "Islamskom državom" i njenim aktivnostima.

Bezbjednosni zvaničnici u BiH tada su rekli da je Kandić koristio najmanje deset lažnih identiteta i pasoše šest država, s kojima je preko Paname putovao u SAD i preko Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.