latinica  ћирилица
26/05/2022 |  14:05 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Milunović: Ne zaboraviti ko je bio žrtva, a ko zločinac u Starom Brodu (VIDEO)

U Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada sutra i u subotu, 28. maja, biće obilježeno 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koje su na monstruozne načine ubile ustaše Јure Francetića, a cilj je da se na zaboravi ko je bio žrtva, a ko zločinac, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.
Ministar Duško Milunović - Foto: RTRS
Ministar Duško MilunovićFoto: RTRS

Ministar rada Duško Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio je da je Stari Brod mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda 1942. godine.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović je podsjetio da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, da je 326 djevojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.

Ministar je istakao da se poslije Drugog svjetskog rata mali broj preživjelih nadao da će zločince stići pravda i da će biti pozvati da svjedoče pred sudovima, ali je komunistička vlast sakrila od očiju javnosti.

Milunović je napomenuo da je na prostoru NDH srpski narod nemilosrdno ubijan i proganjan u logorima Јasenovac i Donja Gradina, zatim Starom Brodu, Garavicama kod Bihaća, Šušnjarima kod Sanskog Mosta.

- Komunističke vlasti su žrtvu i dželata stavile u isti položaj, nikada nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i to je jedan od razloga zbog kojeg je izbio rat devedesetih godina na prostoru bivše Јugoslavije - napomenuo je Milunović.

Milunović je zaključio da Odbor organizuje ovaj događaj u Starom Brodu na Drini i Miloševićima u namjeri da se nikada ne zaboravimo da su zločinci bili Hrvati i muslimani, a Srbi žrtve.

U subotu će u 12.00 časova biti služen parastos ubijenim civilima u Starom Brodu na Drini, u 12.20 časova predviđeno je polaganje vijenca na spomen-obilježje i cvijeća u rijeku Drinu, a u 12.30 časova obraćanje zvaničnika.