latinica  ћирилица
26/05/2022 |  15:44 ⇒ 16:02 | Autor: SRNA

Arlov: Otklonjena posljednja prepreka za dolazak djece sa Kosmeta (FOTO)

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je Srni da je današnjom odlukom Savjeta ministara o odobrenju ulaska za 461 dijete sa Kosova i Metohije otklonjena posljednja prepreka za dolazak djece i realizaciju projekta "Spojimo djecu Kosva i Metohije i Republike Srpske".
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Ova odluka veoma je važna za realizaciju projekta našeg Odbora i dolazak djece iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice, Goraždevca, Osojana, Kline, Velike Hoče, Orahovca, Kosova Polja, Lipljana, Novog Brda, Kosovske Kamenice, Vitine,Pasjana, Parteša i drugih mjesta - naglasio je Arlov.

On je dodao da je Odbor početkom aprila uputio molbu Ministarstrvu bezbjednosti u Savjetu ministara da odobri ulazak školske djece uzrasta od 10 do 15 godina sa Kosova i Metohije koji nemaju lična dokumenta i tako omogući realizaciji desetog jubilarnog projekta "Spojimo djecu Kosva i Metohije i republike Srpske".

Prema njegovim riječima, djeca će u pratnji oko 45 prosvjetnih radnika doputovati 25. juna u 11 autobusa.

- Veći broj, osam autobusa dolazi preko graničnog prelaza Pavlovića most kod Bijeljine i putuju u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Čelinac, Prnjavor, Šamac, Pelagićevo, Doboj, Brod i Bijeljinu, gdje ćemo ih dočekati u Etno selu "Stanišić". Ostala tri autobusa ulaze na granični prelaz Vardište kod Višegrada koji putuju za Sokolac, Istočnoo Novo Sarajevo i Trebinje - naveo je Arlov.

On je podsjetio da gosti ostaju do 2. jula, a 25. juna doći će i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja "Podrži me", za koje je izgrađen i Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da su ta djeca i roditelji gosti Odbora i biće ove godine u Banjaluci.

Djeca sa Kosmeta (Foto: RTRS)

Arlov je napomenuo da Srpska djeca iz Gline sa Banije iz Hrvatske dolaze 30. juna na jednodnevni izlet.

- Uspjeli smo i ove godine da obezbijedimo sve što je potrebno da ugostimo našu djecu sa Kosova i Metohije i Gline, pružimo gostoprimstvo, povežemo sa vršnjacima i pokušamo uljepšati početak ljetnjih školskih praznika - istakao je Arlov.

On je rekao da je dogovoreno da će djecu sa Kosova i Metohije u Etno selu "Stanišić" dočekati i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a da je upućen poziv za centralni doček i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Arlov je zahvalio Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara što su i ove godine odobrili ulazak djeci sa Kosova i Metohije "i tako značajno podržali ovaj veliki i jedinstveni projekat u regionu".

- Hvala za podršku Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvzu porodice omladine i sporta, Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. Zahvaljujemo se i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine i Kancelariji za Kosovo i Metohiji na podršci - dodao je Arlov.

Arlov je posebnu zahvalnost uputio za 13 lokalnih zajednica Republike Srpske, oko 20 osnovnih škola i oko 450 porodica domaćina djeci sa Kosova i Metohije.