latinica  ћирилица
26/05/2022 |  17:25 | Autor: SRNA

Peking kritikuje Stoltenbergove dvostruke standarde

Peking poziva generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga da prestane da koristi bezbjednosne izgovore i dvostruke standarde kada govori o Kini u pokušaju da povuče "ideološke linije" u Aziji, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen.
Peking - Foto: RTRS
PekingFoto: RTRS

Stoltenberg je u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da su određene restrikcije u ekonomskim odnosima sa Rusijom i Kinom u bezbjednosnom interesu Zapada jer je "sloboda važnija od slobodne trgovine" i da je zaštita zapadnih vrijednosti "važnija od profita".

Šef NATO-a je opisao Rusiju i Kinu kao "autoritarne režime", prenosi "Sputnjik".

- Već neko vrijeme, generalni sekretar NATO-a ponavlja neisprovocirane optužbe kojima ocrnjuje i napada Kinu, neodgovorno govori o kineskom političkom sistemu i unutrašnjoj i spoljnoj politici i podstiče teoriju o takozvanoj kineskoj prijetnji. Kina to kategorično odbija i snažno osuđuje - rekao je DŽao na konferenciji za novinare.

DŽao je napomenuo da NATO traži od svojih članica da izdvajaju najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, a upire prstom u Kinu, čiji "normalni razvoj nacionalne odbrane i vojna modernizacija" ne prelaze 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Portparol je rekao da je to "tipični dvostruki standard" Alijanse.