latinica  ћирилица
26/05/2022 |  17:38 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Trasova najavila ulaganja u region

Ministarka inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras danas je tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH najavila ulaganja britanske vlade u region, posebno na jačanju infrastrukture i energetskog sektora, s ciljem jačanja partnerskog odnosa i podrške.
Članovi Predsjedništva BiH (Foto: predsjednistvobih.ba) -
Članovi Predsjedništva BiH (Foto: predsjednistvobih.ba)

Trasova je tokom susreta naglasila predanost Velike Britanije miru i stabilnosti u BiH i zapadnom Balkanu, te napomenula da kao dio stalne predanosti napretku i miru u regionu, britanska Vlada imenovala Stjuarta Piča, koji je već boravio u posjeti BiH, za posebnog izaslanika za zapadni Balkan.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić razgovarali sa Trasovom o ukupnim bilateralnim odnosima, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, regionu zapadnog Balkana i ostatku Evrope.

Sva tri člana Predsjedništva BiH iznijela su svoje viđenje situacije u BiH, ali i ulogu Velike Britanije u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli značaj investiranja u BiH, koje doprinosi jačanju ekonomskog sektora, kao ključnog faktora u izgradnji prosperitetne budućnosti u zemlji i u tom kontekstu izrazili zahvalnost britanskoj Vladi na najavljenim investicijama.