latinica  ћирилица
26/05/2022 |  19:58 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Šulić: Јoš jedan dokaz da je Ustavni sud politička, a ne pravosudna institucija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da današnjom odlukom u vezi sa Deklaracijom i zaključcima Narodne skupštine Srpske Ustavni sud BiH još jednom pokazao da je politička, a ne pravosudna institucija.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

- Ovo je i još jedan dokaz da političko Sarajevo ima uticaj na rad Ustavnog suda BiH, jer su političari iz Sarajeva već najavili ovakvu odluku Suda - rekao je Šulić za Srnu.

On je istakao da to neće spriječiti Narodnu skupštinu da nastavi predstavljati volju naroda Srpske.

- Ostaje i dalje činjenica da je Ustavni sud BiH jedini ustavni sud jedne evropske zemlje u kojem sjede strane sudije, što govori da je BiH protektorat, da nije suverena država, a što odgovara najviše političkom Sarajevu koje na taj način pokušava da svoje neostvarene ciljeve iz devedesetih godina prošlog vijeka pokuša na ovaj način ostvariti - dodao je Šulić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske preporučio je Ustavnom sudu BiH da se bavi Ustavom i njegovom zaštitom, te da izvrši reviziju svih onih akata bivših visokih predstavnika kojima je narušen Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.