latinica  ћирилица
26/05/2022 |  20:54 | Autor: SRNA

Okolić: Nedopustivo da Trasova u Ministarstvu odbrane traži sankcije Rusiji

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je Srni da je nedopustivo da ministar spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras na sastanku u Ministarstvu odbrane traži da BiH uvede sankcije Rusiji jer za vođenje spoljne politike nije nadležno Ministarstvo odbrane, već Predsjedništvo BiH.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

- Uputila je apel BiH, koja nije uvela sankcije Rusiji, da treba hitno da uvede sankcije Rusiji - rekao je Okolić, koji je danas prisustvovao sastanku Trasove sa zvaničnicima u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara.

Okolić je napomenuo da je Trasova pričala o "opsadi Sarajeva", navodila koliko je ovaj grad bio "pod opsadom" i da je pričala o Srebrenici.

- Nedopustivo je da je nama u Ministarstvu odbrane pričala o tome i apelovala da BiH uvede Rusiji sankcije, a, kako imam informaciju iz prve ruke, taj apel nije uputila kada se sastala sa članovima Predsjedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku BiH - istakao je Okolić.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom obraćanja Trasova pominjala bombardovanje Republike Srpske 1994. i 1995. godine i srpske žrtve tokom tog bombardovanja i tokom rata, Okolić je rekao da to nijednom riječju nije spomenula.

- Nije nijednu riječ rekla ni o srpskoj ni o hrvatskoj patnji - naveo je Okolić.

On je prenio da je Trasova poručila samo da će se međunarodna zajednica zajedno sa Velikom Britanijom angažovati u BiH i da "ni po koju cijenu neće dopustiti da bude ratnih sukoba, patnji i ubijanja poput `opsade Sarajeva` i da se više ne desi ništa slično kao u Srebrenici".

- Govorila je o rusko-ukrajinskom sukobu i da Ukrajini treba pomoći i da Rusiji ne treba dozvoliti da ostvari svoje ciljeve - rekao je Okolić i istakao da je Trasova apelovala da BiH uvede sankcije Rusiji.

Okolić je napomenuo da je Velika Britanija donirala opremu za vojnu policiju, opremu za ličnu zaštitu, te za opremanje ambulanti i opremanje kabineta na Manjači za vježbe, u vrijednosti od 725.000 evra.

- Zahvuljejem na donaciji, ali vjerovatno se koristi svaki momenat i ne bira se ko je nadležan, a ko ne da se njihov stav kaže. Da li se nečim ponijela ili je smišljeno to rekla u Ministarstvu odbrane zaista ne znam, ali to što je uradila je neprimjereno - ocijenio je Okolić