latinica  ћирилица
26/05/2022 |  21:49 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Guskova: Srbi nikada nisu pucali u Rusiju

U Beogradu je večeras predstavljena knjiga ruskog istoričara Јelene Guskove "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/", koja jezikom arhivskih činjenica baca svjetlo na mračnu stranu ruske politike prema Srbima u tom periodu i negativnu ulogu tadašnjeg ministra spoljnih poslova Rusije Andreja Kozirjeva.
Promocija knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/"Foto: SRNA

Na promociji u Ruskom domu Guskova je rekla da je Kozirjev bio čovjek SAD i Evrope u Kremlju i da nije digao svoj glas prema sankcijama i politici koja je tada vođena prema Srbima.

Ona je naglasila da su Srbi devedesetih godina prošlog vijeka i kasnije doživjeli najveće zlo koje je možda ikad i jedan evropski narod preživio, a da nisu imali podršku Rusije, što je sramota.

- A to su Srbi, koji nijednom u istoriji nisu pucali u Rusiju. Nikad. Ni u jednom ratu. To je jedinstven slučaj. I Crnogorci, isto Srbi - navela je ona i dodala da Rusi Srbima duguju podršku.

Ona je naglasila da je jedino pozitivno što je proizašlo iz te krize da sad svaki Rus zna ko su Srbi, da zna da duguje Srbima i da Rusi obožavaju srpski narod.

- Kada pogledamo na cijelu vašu istoriju, kada pogledamo kako su vas tukli, kako su vas bili, kako su vas bombardovali, kakve sankcije su vam uvodili, a nisu dobili mržnju protiv Rusije. Nisu dobili. I čim Rusiji bude loše Srbi uzmu oružje. Tek kasnije će razmisliti ko je u pravu. To smo osjetili sada. Zbog toga je zaključak - zajedno ćemo graditi novi svijet vi i mi - rekla je Guskova.

Ona je istakla da Zapad čini sve da Rusiju baci na koljena, a da je prije neki dan čitala pismo mladog ruskog oficira iz Ukrajine ocu u kojem mu je napisao "tata ne brini, sa nama su Srbi".

- Srbi vole slobodu, nezavisnost, pravdu. Zato ćemo zajedno graditi novi svijet i nove međunarodne odnose. Zbog toga treba da ostavimo budućim generacijama podatke šta se dešavalo ovdje i šta smo preživjeli - rekla je Guskova.

Istoričar Miloš Ković ocijenio je da je poseban značaj knjige čini to što je oslonjena na arhivu i memoarsku literaturu i što potvrđuje da su Srbi uvijek bili na pravoj strani istorije.

- Ne samo da smo bili na pravoj strani istorije 1914. godine, 1941. godine, nego i 1991. godine - rekao je Ković.

Ković je ukazao da se sada u Ukrajini vidi da je sve što se dešavalo u Јugoslaviji krajem 20. vijeka bio samo početak "pohoda na Rusiju".

- Ono što je počelo devedesetih i ono što se sada dešava, 2022. godine, početak je raspadanja onog međunarodnog poretka - naveo je Ković i dodao da nije lako i da je situacija kritična.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić iskazao je zadovoljstvo što je baš Matica izdavač knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/", koja pruža uvid u to da je Rusija u vrijeme jugoslovenske krize imala ulogu šargarepe, a da je štap bio u rukama Zapada.

On je naglasio da je tadašnja politika Moskve bila i izdaja ruskih nacionalnih interesa, a da je Guskova, "koja je potpuno naša", to naučno pokazala.

Publicista Đuro Bilbija rekao je da je knjiga Guskove sjajan dokument u kome se može naći niz zanimljivih činjenica o vodećim srpskim ličnostima tog doba.

- Zapisano je, između ostalog, kako je general Ratko Mladić 1995. godine nudio Rusiji, koja je ratovala sa Čečenima, da joj pošalje jedinicu najboljih srpskih sinova - naveo je Bilbija.

Neposredno prije promocije knjige Guskovoj je uručen Orden časti Redakcije diplomatskog biltena.

Guskova, koja je prvi lauret, zahvalila je za Orden.

- Hvala što ste se sjetili da postoji Rusija i ruski narod - istakla je Guskova.