latinica  ћирилица
27/05/2022 |  07:14 | Autor: SRNA

Otvoreno 67. Sterijino pozorje

Najznačajniji teatarski festival u Srbiji 67. Sterijino pozorje otvoreno je u Novom Sadu svečanom besjedom poznatog scenografa Miodraga Tabačkog, petostrukog dobitnika Sterijine nagrade.
Sterijino pozorje (foto: pozorje.org.rs) -
Sterijino pozorje (foto: pozorje.org.rs)

Tabački je sinoć izrazio zahvalnost Sterijinom pozorju što mu je ukazalo čast da otvori festival nacionalnog pozorišta koji, kako je istakao, nosi ime velikog srpskog pisca Јovana Sterije Popovića.

- Istovremeno, doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja sa ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrađuje slikom, kreira i osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni jeste dramski tekst - rekao je Tabački, otvarajući Pozorje u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

On je dodao da je sa velikim zadovoljstvom radio tekstove domaćih klasika Sterije, Nušića, Njegoša, ali i mladih pisaca i njihovih savremenika Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i drugih.

- Radovao sam se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju i uz želju da se pojave i novi mladi dramski pisci - rekao je Tabački, proglašavajući Sterijino pozorje otvorenim.

Poslije ceremonije otvaranja Pozorja izvedena je predstava "Mileva" Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepice, u adaptaciji Јelene Kovačić, a u režiji Anice Tomić.

Pod motom "Vrijeme tjeskobe", na Festivalu će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji "Krugovi".

U čast nagrađenih na Sterijinom pozorju, predstavu "Hrkači" izvešće Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke. Tekst i režiju te komedije potpisuje Nikola Pejaković.

Sterijino pozorje traje do 3. juna.