latinica  ћирилица
27/05/2022 |  07:19 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra biće obilježeno 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada koje su na monstruozne načine ubile ustaše Јure Francetića.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Obilježavanje će početi danas svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture.

Sutra će Starom Brodu na Drini biti služen parastos ubijenim civilima, a biće položeni vijenci na spomen-obilježje i cvijeće u Drinu.

Obilježavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je juče da se ovaj događaj u Starom Brodu na Drini i Miloševićima obilježava da nikada ne bi zaboravili da su zločinci bili Hrvati i muslimani, a Srbi žrtve.

Milunović je naglasio da je komunistička vlast, nastojeći da uspostavi režim bratstva i jedinstva, sakrila ovaj događaj od očiju javnosti.

On je podsjetio da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, da je 326 djevojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.

Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje počinjeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.