latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:31 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

Mazalica: Šmit nema mandat, nije bilo razloga za njegov dolazak u Banjaluku (VIDEO)

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da njemački diplomata Kristijan Šmit nema mandat, odnosno legitimitet visokog predstavnika u BiH, te da zato nije bilo razloga za njegov dolazak u Banjaluku na sastanak sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je podsjetio da Republika Srpska ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika, te da gradonačelnik Banjaluke nije trebalo da se sastane s njim.

- Šmit je okupator, njegov mandat nema međunarodnu verifikaciju. Nije bilo razloga za njegov prijem u Banjaluci, a ni tema o kojima bi se razgovaralo, jer on nema mandat - rekao je Mazalica u Јutarnjem programu RTRS-a.

On je istakao da se time daje legitimitet nelegalno i nelegitimnom izboru Šmita koji, kako je rekao, radi protiv interesa Republike Srpske.

- Ako prihvatamo Šmita, prihvatamo i njegove odluke, uključujući i otimanje imovine Republike Srpske a to je nedopustivo - poručio je Mazalica.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke prvi je političar iz Republike Srpske koji se sastao sa Šmitom.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Stanivuković i Šmit obišli su spomen obilježje "Život" koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

Iz Srpske su oštro osudili ovaj potez, pitajući Šmita s kojim pravom je imao hrabrosti da stane pred ovo spomen obilježje "Život".