latinica  ћирилица
27/05/2022 |  08:45 ⇒ 09:07 | Autor: TANЈUG

Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

Kada je nešto u interesu SAD onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Јugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.
Sergej Lavrov (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Sergej Lavrov (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- Uporedite tu aroganciju, osjećaj sopstvene superiornosti - to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Kada im je potrebno... Sjetite se, 1999. godine SAD su odlučile da Јugoslavija prijeti njihovoj bezbjednosti 10.000 kilometara od američke obale. U trenu su je izbombardovali - ispričao je Lavrov.

On je podsjetio da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak, prenio je Sputnjik.

Kako se kasnije otkrilo, nisu bila u pitanju tijela civila, već militanata, preobukli su ih u civilnu odjeću i razbacali.

- Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubjeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubjeđuju. Izbombardovali su Јugoslaviju. Formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti - dodao je on.

Na Krimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Kosova može, a samoproglašenost Krima - ne, to se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida, zaključio je Lavrov.